Säsongsbrevet

VÅRVINTER

5 tips för tidig vår i trädgården

  1. Om det faller snö så här års blir den ofta tung och blöt. Försök att skaka av grenar och buskar den tunga snön så riskerar du inte att de går sönder av tyngden.
  2. Nu kanske det kliar i fingrarna efter att så frön? Längtan efter våren och det spirande gröna är stort så här års. Vissa sorter är bra att så tidigt, som chili, paprika och aubergine, men i många fall hinner plantorna bli alldeles för svårhanterliga om du börjar för tidigt. Ta det lugnt och planera dina sådder. Du hinner.
  3. En god idé när tillgången på färska blommor och grönt är låg är att ta in kvistar och driva i blom. De flesta kommer fint med gröna knoppar och blommor bara de står i vatten i ett ljust fönster. Testa till exempel kvistar från fruktträd som du kanske ändå beskär, blommande buskar som forsythia eller varför inte nalla från vinbärsbusken!
  4. De tidiga lökarna som krokus och snödroppar är ovärderliga så här tidigt på säsongen. Se över var du vill komplettera med fler till hösten. Har du en solig slänt eller en yta som syns bra från köksfönstret? Skriv upp och spara idéerna till höstens lökplantering.
  5. Har du ett växthus där du redan planterat eller sått inför vårens ankomst? Passa på att vattna med snö på bäddarna om det kommit snö. Den smälter sedan långsamt när temperaturen stiger och vattnar dina lökar eller andra sådder i växthuset.